2018. november 17., szombat

Őszidő

November 17. szombat

6 óra van. Valami cseh nemzeti nap. Éljen! Még jó, hogy a boltok attól még nyitva lesznek, és jó, hogy erre most jöttem rá.

Megint egy össze-vissza bejegyzés - napi beszámolók és képek a novemberi heteimről, úgy, hogy van, amit már ezer éve megírtam, van, amit most teszek hozzá. Legalábbis az első feléről. Mer' mindig van miről, csak nem számolok be. Nem direkt. Nincs idő.

első rizskókom csokis proteinporral, meggylekvárral, joghurttal, koszos ablakkal:)
Ez az új beosztás azonban totál megváltoztatta a dolgokat, sütök, főzök, nem alszok sokat :D pedig kivételesen most tudnék is, futok... és úgy esett, tegnap 23-ig dolgoztam, hazajöttem. Éjjel amúgy dörömbölésre ébredtem, Chris jött haza.

Csak azért rohadtul megijedsz, ha dörömbölnek az ajtón, miközben asszed, itthon van a lakótárs, és odaképzelsz egy tagbaszakadt lukacsos mackós Crocs cipős kopasz kosztól sötét bőrű embert. Totál hülyeség, és mégis ezt tette velem a média, hogy ezt képzelem el a dörömbölésre :D

túrázáson, Hlubocepy és Nové Butovice között
Nemsokára megyek futni, a bejegyzés se most lesz kirakva reggel, szóval a legvégére - jelezni fogom - megy majd a végszó. Akkor hajrá!

Megjegyzés: random képek! De mind novemberi.

futáson, Barrandov (lakótelep)
november 3. SZOMBAT

Felkelek reggel kétségek közt. Nehéz dolog ez a párkapcsolat. Folyamatosan tükröt tartanak eléd és így NÉZD NÉZD NÉZD MICSINÁLSZ. Akár jó akár rossz.

De erőt veszek magamon és közlöm, akkor én most hazamegyek, különben nem lesz ebéd. Ja, mert nekiláttam a főzőcskézésnek. Szerdán brassói. És szombaton mi?

Minden szombat így zajlik - én elmegyek haza, futok, eszek valamit, este pedig reunion. Vagy póker, vagy buli, most kivételesen Zsömi ő jött át.

Irány a Lidl! A lakhelyemhez ugye ez van a legközelebb. Na, persze, majd a fenéket sikerül rögtön friss gombát vennem... csak tekeredő meg portobello van, csiperkéhez hasonlító sehol. És én még sose készítettem gombás kaját egyedül..

futáson, Hrdlorezy (Lidl-től kb. 2 perc futásnyira)
A hús megvan, a bacon megvan, de hát a gomba! Oké, sebaj. Akkor majd futás után. Mert a futás persze nem maradhat el.

A héten 100 km volt a célom. Sikerült is teljesítenem... :D

Endomondo, sports tracker - november:)

Nagyon fontos lett nekem, hogy motiváljam a népeket, mert azt figyeltem meg, hogy mindenki fél. Ha nem is attól, mint néha én, hogy hajnal 5-kor kilépjen futni a Zsizskov macskaköves, kutyaszaros utcáira. Hanem alapvető dolgoktól. És szerintem, ha valami olyasmibe kezdesz, amit még sose csináltál - például kijössz Prágába, pedig előtte megfogadtad egy életre, hogy te bizony SOSE FOGSZ KÜLFÖLDÖN DOLGOZNI ÉS KÉSZ -, akkor az gyökerestül megváltoztathat.

A jó irányba.

Mert minden változás formál, a beleragadás ellenben semmire se jó. Üldögélhetsz kényelmesen a kanapén kockás pokróccal betakarva, redőnyök lehúzva, de az életed nem fog változni. Már ha amúgy egy ideje már zavar, hogy csak ott üldögélsz a kanapén. Vagy ha már az a gondolat megfogalmazódik benned, hogy hm, lehet, nem mindig csak itt kéne üldögélnem.

futáson, Hrdlorezy
Felfutottam a Jarov környéki Albertbe (én imádom a térképeket, helyeket, azért írom le őket mindig Nektek :D), ahol amúgy az Auto Jarov kocsikereskedés is üzemel, na meg a Kaufland, ahol egyszer voltam még csak...

minapi futáson, Hrdlorezy
De nem semmi egy hely ez a Kaufland (mondja a fogyasztói társadalom gyermeke, akit lenyűgöz két sornyi csokoládés gabonapehely).

És volt gomba! Úgyhogy fél 11 környékén végre nekiláttam a főzés-sütésnek. Szétpakoltam mindent, Krisz diszkréten dolgozott odafenn :D ha látta volna, mit művelek... SE szólt volna semmit, mert ő egy aranyember! Ezeket csináltam:
  • fél adag hajdinás #szafi piskótasütés
  • Tiramisu-alappor kikeverése (és még bele citromhéj, citromlé)
  • rétegeztem a piskótát, tiramisukrémet, banánkarikákat, olvasztott étcsokoládét, fehércsokoládés mandulákat
  • és betettem a hűtőbe
  • hagymát összesütöttem feldarabolt gombával
  • csirkemellet besóztam
  • tojást kevertem össze resztelt sajttal és fűszerekkel, ezt a gombával összekevertem
  • krumplipucolás, később sütés olajban
  • fokhagymapor+tejföl
  • végül a gombás keveréket bele a csirkébe, feltekerni, baconba tekerni, bele a sütőbe
  • és azt hiszem, ennyi...
így nézett ki
Miután mindezt megzabáltuk (nem az összeset), a Beware the Slenderman c. dokumentumfilmbe kezdtünk, amin Zsömi bealudt, majd én is. Rég ettem ilyen sokat, meg 2 nap alatt futottam mégis 48 km-t, ez is lehet az oka a kifulladásnak.

Teta, drogéria, munkahely mellett
Elhatároztuk, hogy nem megyünk a Duplexbe bulizni. Szóval hazamentünk, Gopro kamerás videókat néztünk meg összehasonlításokat. Ja, mert akarok kamerát, mikrofont, meg valami videóvágó programot. Meg megmutattam Zsöminek a régi, Windows Movie Makerrel szerkesztett videóimat :D

november 4. VASÁRNAP

Vasárnap pedig általában úgy zajlik, hogy én elmegyek vásárolni reggel. Most is így indult.

K Barrandov megálló
Amíg rá nem jöttem, hogy otthonhagytam a kártyámat, a bérletemet. Éljen.

MIKOR VÁLTOZOM MEG, mikor?! Nika, ezt tőled is kérdezem! Nem segít semmi! Komolyan magamhoz kell láncolnom a tárcámat?

Szóval végül Zsömivel vándoroltunk el az Albertbe, ahol megint csalódnom kellett, ugyanis nem volt citromos fagyi. Mondom, hogy sok problémám van az életben. Különben anyám még kérdezte előző nap, megyünk-e rulettezni - mondom neki, nem, nem megyünk pókerezni, majd jövő héten :D

futáson, Barrandov, talált bevásárlólista:)
Kíra barátném írja a blogjában, hogy hajlamos az ember párkapcsolatban bepunnyadni. Nekünk kell az, hogy beszélgessünk, kettesben, tudniillik társaságban furcsán szoktam viselkedni - PEDIG NEM AKAROK - és amúgy is, a héten 3 napon át 23-ig dolgoztam, alig találkoztunk Zsömivel. Kell a hétvége. Nem lakunk együtt - bár az is tervbe van véve... - és más a beosztásunk.

Van tervem a jövő hétre, Jump Park, meg póker is lesz, meg Ikea, meg Minigolfozás, valamikor. Akarok futni menni vele, meg ilyenek, de valamiért kicsit bénultnak érzem magam ebben a helyzetben - sokszor ott, néha otthon, FOLYAMATOS rohanás az élet.

folyamatos rohanás - Barrandov :D
Amúgy is, én annyit punnyadok... kb. SOSE! Szóval miért ne punnyadhatnék egy kicsit? :D

futáson, Barrandov
Aranyéletet néztünk, 1. évadot, amit anno abbahagytam, mert nem tetszett, de most folytattuk és bejött. Quesadillát csináltunk Mexikói kotányis fűszerkeverékes hússal. Én még popcornt, csokit, puffasztott kukoricát zabáltam össze-vissza. Tényleg nem volt megállása a kajámnak, folyamatosan tömtem magam. Tán a heti visszafogások jöttek vissza.

meg így nézett ki
Este meg mehettem haza, mert ugye otthonhagytam a kártyám, bérletem, másnap meló... 22 körül aludtam el. Még HBO GO-t se néztem. És még én gondoltam arra, hogy majd éjjel-nappal Simsezek, ha otthon leszek egyedül. Aha. Jóvicc volt.

nagy sláger a Túrós müzliszelet! DM-ben is lehet kapni, Rossmannban is :D 
november 5. HÉTFŐ

Az első alkalom, hogy tudtam volna aludni. De nem, persze, hogy felkeltem 4:43-kor. Zabtejes kávé, meg L-carnitin, meg az ízületvédőm, aztán ébresztő. Egész hamar összeszedtem magam.

Szandi barátnőm viszont megkérdezte: ÉS MI VAN HA MEGTÁMADNAK?

hajnali futáson, Zizkov
Kicsit dühös lettem, és elkezdtem kicsit félni is. Miért ragadós ez a félelem?

Olyan hosszú futás lett belőle, hogy 8 után értem haza, alig találkoztam az ilyenkor szokásos karakterekkel (öreg a kuvasszal, kék pulóveres néni a minikutyával, ahogy rothadt almát szed, de legalább két futóval összeintegettünk) és valószínűleg elfutottam az agyamat is, mert más a munkahelynél, a bioboltocskánál jöttem rá: én otthonhagytam a pénztárcámat...

ez konkrétan tegnap készült, pénteken este, amikor már csak 3 óra volt hátra a melóból...
Fasza! Elkezdtem kicsit sírni. Mikor lehet legkorábban ebédelni menni? Nekilátni a munkának, ami nem is volt súlyos... úgyhogy kibírtam 12-ig. Majd kilövésre felkészülni! Dragoméra vagy ki a fene vitt el hazáig. A KOMÓDBAN volt a pénztárcám. SOSE teszem oda, de tényleg. Miért tettem oda? A szobámban majdnem minden fehér, reggel feltűnt volna egy élénkpiros tárca.

És hívhattam újra az Ubert. Kivel utaztam? Dragoméra :D mert hát most rakott ki. Nem tudott angolul. De azér összemosolyogtunk. 40-re visszaértem. És ekkor fogyott ki a maradék agyam is :D mert elmentem az Albertbe és a DM-be is elintézni azokat a dolgokat, amiket akartam. Mert hirtelen azt hittem, 1 órás az ebédszünet. Hát, nem. 45 perc.

pókervacsoráim - mézes-mustáros és vörösáfonyás-vörösboros szósz, disznóhús, saláta
Kész csoda, hogy csak pár percet késtem, nem tudom, milyen sebességgel csinálhattam meg ezt a kitérőt, mikor az Albertes nőci is olyan lassan hajtogatta az élelmiszerutalványokat, hogy én hattyút hajtogattam volna belőlük ennyi idő alatt, pedig nem is tudok hattyút origamizni.

futáson, Hrdlorezy
De hát Kos, a főnököm szintén tündér volt. Miért vagyok ilyen tündér emberekkel körülvéve? Hogy ennyire toleráns mindenki, hogy ennyire rendes? Hahó! Nem kell félni az emberektől, srácok!

november 8. CSÜTÖRTÖK

Hova lett a hétfő többi része, a kedd, a szerda?

legjobb kávé: em3 kávézó Zsömi lakása alatt :DDD
Kedden derült ki, szerdán 14:15-23-ig dolgozom, sebaj. Előtte lévő nap is Zsöminél voltam, szerdán is. Ma hazamegyek. Ja, igen, ezt ma írom, november 8. 15:17 és nagyon kell pisilnem. Több mint 2 liter vizet már megittam, lesz az még több is, minimum 3.

Reggel nem tudtam bérletet venni, ezért az ebédszünetben fogok elvándorolni Kacerovba, ami elég közel van. Sajna a melóhelyhez legközelebbi metrónál nincs bérletkiadás :P nem baj, megveszem ma és kész.

Ugo forever - salátás, smoothies, drágás :(
A Tescoban még vettem pár dolgot, pl. bébispenót, saláta, meggylekvár... hétvégén rizskókot csinálok.

Nagyon ráfüggtem egyébként az Ugo piákra. Lásd fent. :D

Illetve itt van ez a túrós szelet, amit fentebb képeltem be, eddig csokisat, klasszikat ettem, iszonyú fincsik. Ráadásul valamiféleképpen magyarok!

Regisztráltam 2 futóversenyre, tervezek kamerát venni, talán még mikrofont is, lett egy FB oldalam, Kíra oldala megújult, Sandy munkahelyet vált, mi kell még? :D Kínzás itt a konyha mellett ülni, de legalább a WC sincs messze.

Amire még ráfüggtem a melóhelyen: cukorkák. Amikről le kellene szokjak, mert a fogaimat tönkreteszik. Ja, vénségemre cukorkákat szopogatok. Ezeket még megeszem, aztán váltok. Gyümire, vagy nem tudom, mire, de ez nem mehet így továbbbbb!

első rizskókom!
Az a helyzet, hogy a munkahelyen semmi kedvem nincs ebédelni. Nem szeretek tömegek között nyílt terepen kajálni. Vagyis, éttermekben más. Pl. holnap is megyünk este egybe. Meg szombaton lesz a szokásos póker-est.

Meg az első pár hétben voltam 2x a kantinban, többször az indiai vega helyen ami az épület aljában van. De fuj tofu, fuj szója. Én ezeket nem szeretem. Szójahús! Na persze. De a fűszeres zöldségek szuperek, meg van halva vaníliapudinggal, igaz, azt se próbáltam még ki.. de MAJD! :D csak még otthon is van halvám.

Beas Vegetarian Dhaba - eperöntet is van :D plottyadék keverék, mi?
... és ki akarom próbálni a PuzzleSaladst, meg a Maranatha-t, meg ettem már a cukrászdában (kávét és ipari mennyiségű, nagyságú fagyikelyhet :D)...

Célom, hogy írjam ezt a személyesebb blogot, Instagramozzak, FB-ozzak, YouTube-ozzak is. Nem számítok nagy közönségre, de jó lenne, ha valahogy motiválnám az embereket. Szerintem már most sokkal előrébb vagyok. Eddig csak Instán voltam fenn képekkel, most már terjeszkedek.

Tényleg motiválni akarom az embereket. Ezért is akarok elvégezni majd egy táplálkozási tanácsadó képzést. Ezért kezdtem el főzőcskézni. Sajna nincs sok időm, és ha Zsömivel fogok lakni, neki még sütője sincs... mi lesz? :D

egy szokásos pókerest
Most már tényleg nagyon kell pisilnem.

(mondtam én, hogy ez egy rendhagyó bejegyzés! vagyis, tavaly több ilyen volt. úgyhogy most is kaptok:)

Éééés ismét november 17. szombat van.

Legalább tudok sütni, csak Karácsonykor költözöm el innen :D megjártam a Hárfát, ahol valami csokoládéfesztivál volt, vagy édesség, nemtom, tele volt emberekkel.

Iszonyat sikertelen kimozdulás volt, a gyomrom ki is lukadt közben, a kókuszvíz továbbra sem ízlik, de egy túrós szelet fele lecsúszott :D

A sütőben pizzás croissant, már megkóstoltam egyet, sótlan lett, ezt elcsesztem, nem is szép, de első próbálkozás, ahhoz képest :P majd lesz szebb :D vagy nem. Nem lehet minden tökéletes.

De sietek, mert hamarosan át kell rándulnom... jön a következő pókerest! Alig várom. Mondjuk Zsömi tegnap egyedül betintázott (már úgy értve, hogy én nem voltam ott), szóval ma nem akar sokat inni. Na majd akkor ő visz ma haza. És holnap együtt kirándulunk el arra, amerre a zárókép van. Mert múlt héten egyedül jártam be ezt a környéket.

Legyen szép hétvégéje mindenkineeek! :D


2018. november 1., csütörtök

Elfutok?

FIGYELEM - ez egy hosszú bejegyzés lesz - magamnak meg mindenkinek, akit érdekel - a futásról! Szakaszokra van bontva, így, ha valakinek hosszú, felbontja:DD

A képek teljesen random elhelyezésűek, tavasztól őszig terjedő Instasztorik, fotók. A legtöbb képen az a környék szerepel, ahol laktam, vagy lakom. Ez, ami hiányozni fog azért, és eltökéltem, ilyen helyen szeretnék lakni: ahol van víz, vannak állatok, van erdő, de van élet is, pl. betonnak a nyoma. Oké, kicsit magasak az elvárásaim :D

Nem ma, október 27-én kezdtem el írni, hanem október 22-én, hétfőn, de nem jelzem a "választóvonalat" :D

És a befejezés dátuma: november 1. Csak mondom. :D eddigre már lefutottam 32 km-t egyhuzamban. Alább ez is dokumentálva. Meg ma csak 6 óra munka van, ezért van időm ezt befejezni...

Sz'al a bejegyzés innentől indul...


Ma reggel... mit reggel, délelőtt, kocsival mentem munkába.

Na, nem én vezettem, hanem egy Ubersofőr. Valahogy éreztem, hogy ez nem a csendes fajta sofőr lesz, már amikor megrendeltem a "taxit." Nem tudom, miért. Pedig elég ritkák a dumálós manusok. Kb. negyedórát utaztam vele. Van, hogy be akarok fordulni inkább. De most örültem, hogy beszélgethettem valakivel.

És naná, hogy Prága-Budapest különbségek szóba kerültek. Megemlítettem egy számomra fontos dolgot: hogy itt a kutyák fel vannak készülve a futókra, nagyon sok futó, bicikliző, görkorizó ember van, sokan sportolnak. És akkor pár mondatot beszéltünk arról, hogy futok. És tökre meglepődött, meg elismerő volt. És nem azért, mert nő vagyok, vagy mit tudom én, bármi hasonló ködös hülyeség. Hanem mert ha belegondolok, azért tényleg nem rossz, hogy heti négyszer futok. És nekem a futás olyan fontos már, hogy inkább lefutom a kilométereim és fizetek azért, hogy eljussak a munkába...

Első videóm, ha egyszer elkészül, is ilyesmiről fog szólni. Mert tudom, hogy el fogom készíteni, mert el akarom, csak kérdés, hogy mikor... :D


Ez a bejegyzés részben "emléket állít" prágai fejlődésemnek, részben tanácsokat osztok meg, tapasztalatokat, részben pedig leírom, mik a terveim a jövőben a futással, egyebek... nem biztos, hogy a saját tusámról itt most szó lesz - mert hát miért van az, hogy ahhoz, hogy úgy érezzem, megérdemlek egy FÉL SNICKERST, le kell futnom életem első 30 km-ét? Na jó, nem, ez eléggé fekete-fehérnek tűnik, de nem az. A lényeg, hogy nem ezért futottam ilyen sokat, hogy megegyek egy fél Snickerst. Egyszerűen jól érzem magam tőle.

Jelentkeztem egy edzőtanácsadásos cuccra, hogy a céljaimat teljesíteni tudjam a jövőben. Viszont, hogy ezzel mi a célom? Magam se tudom...

Hiszen én író akarok lenni, ehelyett órákat futkorászom... :D


Ténylegesen növelni a távot idén nyáron kezdtem el. Addig 8-10-12 km-eket futottam itt Prágában. Sokkal kevesebbet. Heti 1-2x, maximum talán 3x, ha futottam. Érdekes ebbe belegondolni manapság.

Nemrég voltam orvosi vizsgálaton. Kiderült, hogy 51.9 kg vagyok. Nagyon nem látom magam reálisan. Izmos vagyok, vaskosnak tűnök magamnak a tükörben. Nyilván más, ha valaki felülről látja önmagát.

Amit ajánlani tudok mindenkinek, az azok a próbafülkék, amik hátulról is megmutatnak. Az kicsit ad egy reális képet. Én legalábbis mindig meglepődök :D



A 12 km/h sebességet már majdnem elértem. Nem vagyok magas, se hosszúlábú némber, úgyhogy ehhez igencsak meg kell erőltetnem magam. Viszont itt most nem a sebességet írom le nektek, hanem a távolságokat. Mikor tudok hosszabbat futni? Ha van időm. Ez többnyire szombat volt.

15 km - július 21. szombat
18 km - augusztus 11. szombat
19 km - augusztus 14. kedd
20 km - augusztus 16. csütörtök
21 km - augusztus 19. vasárnap
22 km - szeptember 2. szombat
24 km - szeptember 12. szerda
25 km - szeptember 22. szombat
26 km - szeptember 26. szerda
27 km - október 4. csütörtök
28 km - október 10. szerda
30 km - október 20. szombat
32 km - október 27. szombat

Igen, elég gyorsan növeltem a távolságokat. Ezért is kérem lassan szakember segítségét. Mert egészséges szeretnék maradni, egészséges határokon belül szeretnék maradni. Hajlamos vagyok a túltolásra. Már-már függőség ez. Na jó, nem már-már. Ez függőség :D de a rekordjaimat nem osztanám meg, aki követ Instagramon, látja:)

Viszont gyakorlott futóként lehet 10%-kal növelni a heti futásadagot. Itt viszont nem rögtön fogod megérezni az extra fáradtságot, hanem később. Hetekkel később.

FONTOS: ezek az én tanácsaim. Amik nekem beváltak. De van köztük általános okosság is, ebben biztos vagyok. És ezek nagyon alap dolgok.



Amiket megtanultam... 

... a saját magam kárára, aztán végül javára :D

1. Az adag növelésének meghatározása és a pihenés

Nagyon fontos, hogy fokozatosan növeld az adagot :D mert különben baj lesz.

Csak addig fuss, ameddig nem fáj, ameddig nem érzed magad kellemetlenül. Mert oké, kitűztél magad elé egy célt. De nem kell foggal-körömmel-vérrel :D ragaszkodnod hozzá.

Állj meg, amikor úgy érzed, rosszul vagy, fáj a térded, fáj a vádlid, bokád, bármid. Mert csak rosszabb lesz. Erről később is írok, mert ez mindennel összefügg.

Nagyon-nagyon fontos a regenerálódás.


Egymásután én 2 napot javasolok, utána mindenképp tarts pihenőt. Kimeríted a szervezeted, nem tudsz aludni. Ez az overtraining esete. A második napon, ha úgy vagy, jógázhatsz egyet, de semmi komolyabb.

Nemrég utánaolvastam. A tünetek között még depressziós gondolatok is szerepelnek. Ólomnak érezheted a lábad, mintha földbe gyökerezne, magad után húznád. Ha ezeket tapasztalod, állj le.

Egy forrásból felsorolom itt, mi jellemzi a túledzést:
  • a regeneráció elnyújtott
  • csökken a teljesítmény
  • fáradtság (de krónikus)
  • szomjúságérzet, étvágytalanság (!)
  • menstruáció elmaradása (saját bőrömön tapasztaltam az utóbbi hónapban)
  • fejfájás
  • gyomor- és bélrendszeri zavarok
  • libidó csökkenése
  • alvászavarok (!!!!!! számomra a legrelevánsabb, mert egyszer éjjel úgy éreztem, mintha folyamatosan futnék egyhelyben)
  • apátia, levertség (abszolút)
  • csökkent önértékelés és instabilitás (és ezáltal cseszegetsz mindenkit, aki az utadba kerül, mert kivetíted rájuk a bizonytalanságod)
  • nehézkesség edzésnél (mintha lábad ólom lenne)
  • fokozott érzékenység a környezeti és emocionális stresszekre
  • megbetegedés (megfázás)
Márpedig simán előfordulhat, hogy annyira belelkesülsz, hogy túl gyorsan túl sokat akarsz, egyszerre mindent az égvilágon.

Ha sose sportoltál, nehéz ebbe belegondolni. De nem feltétel, hogy már 10 éves korodtól triatlonozz. Van olyan, aki egész gimit végigmozogta, aztán couch potato lett, de van, aki 18 évesen kezdte el, és versenyeket nyer. A nővérem az első gyereke után fogyott le, amikor kb. 30-32 éves volt. És azóta nagyon tudatosan figyel mindenre. Szóval sose késő változtatni!

2. Divatozás, avagy a futóruházat és a futócipő - meg ami mögötte van

Télen nagyon fontos felöltözni, de mindig egy kicsit kevesebb ruhát vegyél fel. Mert meg fogsz fulladni.

Alapvetően is megfulladsz, mivel körsálat kötsz a fejedre, még kapucni is van rajtad, sapka, vagy fülvédő (és a hajad kontyban nyomorgatva, hogy mindez fennmaradjon a fejeden a futás-rázkódástól :D), szóval legalább a mellkasod ne legyen összeszorongatva.

előtte-utána :D
Hidegebb napokon ugye sportmelltartó (ez mindenkinek fontos), aztán rá valami ujjatlan felső, vagy egyből már a légáteresztős vékony garbóm - sajnos nem tudom ezeket a kifejezéseket, kb. ilyen anyagról beszélek - aztán még lehet, hogy a garbós-vastag pulóverem is , ami cipzáras - ezt még a Déli Pályaudvaros Pistitől szereztem be (ne kérdezzétek), szóval forrás: ismeretlen :D -, majd még egy kapucnis pulóver vagy polár pulóver.

Alul pedig rétegenként: kompressziós zokni (vastag vádlimra muszáj és amúgy is nagyon jó, összetartja a lábadat), majd egy hosszú nadrág, aminek a hátsóján van cipzár, ahova a kulcsomat teszem egy zsepitartóba (hogy ne ugráljon, zsepik közé), esetleg, ha Lidlibe látogatok, akkor papír- vagy fémpénz is odafér :D sőt, ebbe még a bérletem is elfér. Aztán ráhúzok egy szoros feszes latex-szerű anyagú nadrágot, ami összetart. Nagyontélen egy löttyedékes kék, hálós belsőjű rövidnadrág is van rajtam.

Ha esik, akkor van, hogy kabátot se veszek fel, mert az hosszú és zavaró. A sapka márkátlan semmi, nem is futáshoz való. Mondom, hogy nem divatozok. Lehet, kéne.



És azért írom le specifikusan, hogy emlékeztessem is magam, hogy újítani kéne, mert tényleg minden egyes futásnál, főleg az alsó részem teljesen ugyanolyan.

A térdvédőket kihagytam még, ezeket a vádlimra. És hát persze a tok a telefonnak. Mert mindent dokumentálok, nemcsak a futásaim, hanem biciklit, sétát, jógát...

Ami jelenleg nincs, ezért a kezembe fogom. Tényleg nem kényelmetlen, még ha annak is hangzik. Megszoktam már. Plusz akkora telefonom van, hogy ebből még idén vagy egy hasra tehető tok lesz, vagy pedig okosóra. De nem akarok okosórát, mert nem kompatibilis az Endomondoval:( csak a Samsung okosóra. Még gondolkodnom kell ezen...

Na meg a futócipő.


A nyári ruhákat le se írom, vegyétek le a rétegeket, a térdvédőt mindig hordom, és alul ugyanígy öltözöm. Tehát, olyan nagyon ritka, hogy rövidnadrágban futok. Tavaly egyszer se fordult elő. De van, hogy csak sportmelltartó van rajtam felül.

A futócipő. Első futócipőmet, ami ténylegesen futócipő volt, 2016 Karácsonyára kaptam. Asics, és imádtam. Sajna a pontos megnevezéséről fogalmam sincs. De hát, az ugye azér mégis elhasználódott 2 év alatt.

Így nyáron beszereztem egy Karrimort. Kell venni futócipőt! Mert ég és föld a különbség, ha egy sima semmilyen cipőben futsz. Egészségtelen is egyébként.

Ami a futótechnikát illeti, arról nekem nincs jogosultságom kb. írni mert nem vagyok futóedző (ajánlom a Futólépést) viszont én nekem nagyon fontos volt, hogy úgy érezzem, mintha repkednék, ha felveszem a cipőt. És ez olyan. Ja, és lehet, hogy eggyel nagyobb cipőt kell vennetek. Mert már jópár körmöm leesett. Ezt is magamon tanultam meg.

Azért nem vettem újra Asics cipőt, mert éppen nem volt az Intersportba olyan, amilyet akartam. Ennyi. Ez egyébként egy betonra is, terepre is alkalmas cipő volt, csakúgy, mint a Karrimor, mert kb. 3 típus van durván szólva: terepfutó, vegyes, meg aszfaltra való cipő. Én vegyes úton szoktam futni, de gondolkozom egy terepfutócipőn is.

ne félj a sötétben!:)
Persze ezek a cipők eléggé rohadtjól néznek is ki, hogy menjenek a búsba. És rohadt drágák is. Vagyis nem szabad szégyellni 20-30.000 Ft-ot kiadni ezekre amúgy. Mert MEGÉRI. Komolyan. Vegyetek futócipőt. Megváltoztatja az életeteket!

Én Karácsonyra már megint újat akarok beszerezni, amiben majd a márciusi félmaratont futom, mert bár szeretem a Karrimort, azért az az Asics... annak nem volt párja. És én tuti Asicspárti leszek. Biztos ez olyan, hogyha előbb láttad a Harry Pottert, azt szereted, és nem a Gyűrűk Urát.

Ha nyom a cipő, hagyd ott a boltban. Én még a Hervisben vettem az Asicsot. Szerintem idén is oda térek vissza.


Egyéb kellékekről is beszélnünk kell. Mert mi van a vízzel, azt hova teszem? Nem viszek vizet. Nem tudok inni futás közben. Nyáron igen, mert kell, mert meghalsz. De Budapesten megszüntetik a kutakat, így ha otthon futok, mindig viszek egy 200-ast magammal, hogy egyből befuthassak vízért valahova. Prágában még nem volt olyan, hogy nagyon megszomjaztam volna a nyáron, vagy előtte nagyon sokat ittam. Fontos nagyon sok vizet inni előtte. Nem közvetlenül, mert akkor ugye bepisilsz.

A versenyeken úgyis van frissítőpont. A hosszú futásaimra se viszek vizet. Vehetnék ilyen palacktartó derékra tevős cuccot, de nem kultiválom egyelőre a gondolatot, mert nehezít, kényelmetlenné teszi a futást. Ja, igen, semmi hátizsák, vagy ilyesmi. Nyilván, ha ultrafutnék, kéne, meg ilyen csőből kiszopkodható víz is. De az azért nincs a terveim között. :D

Tesztelned kell, hogy neked megy-e, hogy iszol vizet közben. Nekem mindig ott lötyög a gyomromban, nagyon kellemetlen. A Félmaratonomon banánkarikát kaptam be, nem volt jó. A szőlőcukor se nagyon. Viszont a Gatorade jót tett. Na erről majd később.


Egy időben, amikor nagyon fájt a térdem - nemrégiben is volt, hogy belilult, és a jóég tudja, ilyenkor mitől - rosszul futottam, túl sokat? a lényeg, hogy fájt - vettem térdvédőt. Lehet, placebo volt, mindenesetre a térdfájásom megszűnt. Hozzásegített még a kineziológiai tapasz amit akár a DM-ben is be lehet szerezni, és ilyen színes hülyeségek, tudjátok. Na, azt a térdem két oldalára. Nem értem, hogy működik, de működik.

Két évvel ezelőtt a Balatonon el akartam indulni futni, és úgy éreztem, mintha késsel szúrtak volna a combomba. Sétáltam, majd újra elindultam. Megint belehasított a fájdalom, de úgy, hogy felordítottam. Ezt az állapotot gyógyítottam meg saját magamtól. Nem voltam orvosnál, meg semmi. És azóta meg hát, tudjátok, hol tartok, na.

ilyenkor is futok
Ami a futótársakat illeti (ha már ruházat :D), én egyedül szeretek futni, a saját tempómban. Nekem nem megy ez a társas téma. De a biciklizés is hasonló, a korizás is. Ott ráadásul nem is hallod a másikat. Valahogy nekem a sport mindig magányos volt. A jóga is magányos, hiába van tele a terem, saját magadra koncentrálsz. A musical táncnál is hiába összehangolt a mozgásotok, a sajátodra kell leginkább figyelj.

3. Kaja. Pia.

Állítólag, ha futsz, rendszeresen, több kalóriára van szükséged, mint egy nemfutónak. Naná, hogy így van, hogy jól állítják. Az anyagcsere felgyorsul. Több izmod van, amik folyamatosan dolgoznak. Kb. már ülés közben is energiáznak:D ha tényleg rendszeresen tolod a futást.

Van egy oldal, ahol a makrókat lehet igazából kiszámítani, de kiszámíthatod, aktivitástól függően hány kalóriára van szükséged. Nekem így kb. 2.167 jött ki, ami elképesztő (súlytartáshoz), inkább aszondanám, 1900-2200, ami még mindig nagyon durva, ha belegondolok. De az is durva, hogy egy futással minimum 1000 kalóriát elégetek (ez nálam 18 km).

visszatérő madaram, a szürke gém
Szénhidrátot kell enni, mert az segít a futóknak, mindenhol ezt olvasom. És ha utánanéztek, ti is ezt fogjátok találni. Persze nem mértéktelenül. Én nem eszem fehérlisztes dolgokat (vannak kivételek azért). Vagy nem eszem olajban kirántott dolgokat, krumplit, rizst, ezektől totál elszoktam, nem is szeretem.

Csak szólok, hogy a legtöbb, legjobb szénhidrátok a zöldségekben vannak. Igen, a csicseriborsó, a borsó, a kukorica, a brokkoli, cukkini, padlizsán, kelbimbó, cékla, bab, lencse, stb. mind-mind szénhidrát! Ezt azért írom le, mert vicces: régen én úgy gondoltam, ez csak zőcség oszt annyi.

Ez egy tök jó kép arról, mi 200 kalória.

Ez meg a brokkoli. Látjátok, hogy a szénhidrát a legmagasabb? Bevághatsz egy egész fejet - ha szereted :D én nagyon!!! tejfölbe mártogatva pl. - és kalóriában nem lesz sok, de nem leszel éhes, és egészséges.


Kedvenc kajám a mindenféle zöldség (a felsoroltak, plusz még kelkáposzta, paradicsom, fehérrépa - ami amúgy olyan mintha krumpli lenne, ha így csinálod) darált hússal sütőben sütve. Legjobb, ha van még hozzá csirkehús is. Mondjuk pont mostanában csökkentem a húsfogyasztásom, félig tudatosan csak. Zsömivel persze nem lehet nem húst enni, úgyhogy, amikor nem vele vagyok. :D akkor zöldségelek.

De ha hús, akkor mindent eszek, hurka, májkrém, kolbász, virsli, sonka, marha, disznó, pulyka, csirke... viszont egy héten talán 1-2 alkalommal.

Imádom még a szószokat, krémeket. Humusz, tejföl, joghurt, mustár a kedvenceim. Tahini. Ezeket a salátáimra is teszek. A tahinitől olyan tartalmas lesz a saláta, mintha rendes főtételt ennél. Egy-két teáskanál elég, mert azért abban van bőven energia.


Sose tudnék lemondani a fagyiról, édességekről. Mostanában - kapaszkodjatok meg - rengeteg nutellát eszem. Mert Zsömi imádja és veszek neki és akkor eszem belőle. Csak úgy. Mondjuk heti 2-3 alkalommal 2-3 nagykanállal :D és mégis most vagyok kb. a legvékonyabb, de még egészséges tartományban. Szóval a futást ezért szeretem. De a rendszeres mozgás is ilyen. Nekem a futás vált be, mert szeretek izzadni és érezni, hogy csináltam is valamit. Amit imádok még, az a halva, már pár hónapja mindig van itthon :D ez is szezámmag alapú, mint a tahini, és isteni. Lidliben lehet kapni görög hetekkor.

Amivel szenvedek, az a vacsora. Vagy nincs időm rendesre, vagy félek, hogyha salátázok, utána még éhes leszek, és betolok valami édeset... többnyire így is van, és nem vagyok rosszul tőle, viszont, ha lefekvés előtt 1-2 órával sokat eszem, nem bírok aludni, vagy hülyéket álmodok. Ez talán nem újdonság nektek, ha tapasztaltátok.

A kajáimat instagramon láthatjátok.


És akkor az italokról. Rögtön futás után fogyasztandó valami szénhidrátos. Ez azért van, hogy az izmok ne pusztuljanak ki. A folyamatát ne kérdezzétek.

Viszont 1. pont: VÍZ. Lehet, hogy nem fogod kívánni, de muszáj legalább egy pohárral.

És a többi, amit én folyadékban szoktam bevinni (kb. a futás befejeztével 1 órán belül, utána eszek csak):

- szörp
- must
- tej+banán+egyéb kombó turmixban
- gyümölcslé

De mostanában rögtön megeszek egy almát futás után, és ez nagyon jót tesz.

És hogy a félmaratonra hogyan készültem fel kaja-piailag, mik történtek?

Félmaraton hetében több szénhidrátot ettem. Sajna az avokádó az én pofámat úgy tönkreteszi, hogy én azt többet nem eszem, de amúgy emésztésileg jót tett, csak a bőrömnek nem. Mert ugye mit együnk előtte, jó zsírokat, szénhidrátot, fehérjét, de kevés rostot, mert akkor WC-re fogsz rohangálni. Rost a brokkoli, bab, lencse, ilyesmik.

Emlékszem, szerdai napon bowlingozni voltunk a srácokkal, és bevágtam egy pizzát a Don Pepében, ami ilyen vékonytésztás, szénhidrátcsökkentett volt amit azért imádok, mert alig tészta, és én a pizzán meg a tortán is mindig a tölteléket, feltétet szeretem, a palacsintának is inkább a töltelékét eszem meg csak, úgyhogy tökéletes volt.

Félmaraton reggelén még képem is van, mit ettem.


Ez mogyoróvajas-lekváros szendvics, az meg valami marcipánrúd, amit imádok, és a banánnak asszem csak a felét ettem meg, később a másikat. Ott a lötyi is amit utána ittam.

Ezen kívül volt még valami apróság, de kb. olyan jellegű, mint egy energiazselé, de más nem. Mert a verseny előtt közvetlenül nem szabad már enni. Ja, és 3 órával előtte kell enni.

Közben nem vált be nekem a szőlőcukor meg a banán, amit bekaptam (2 karikát kb. frissítőpontokon), de a Gatorade működött. Úgy begyorsultam, mint a Duracell.

Utána nagyon fontos, hogy igyál. Én még betoltam 3 gombóc fagyit Szigligeten meg valami turmixot, kakaós-banánosat, amit készítettem az útra. Azt hiszem, utána csak otthon ettem rendesen, de hogy mit, már nem emlékszem. Azt hiszem, ezek után rohantam a vonathoz, mert mentem Sopronba ékszerkészítésre... :D

Sűrű idők voltak, de alig várom a következőt.

Na de ennyit a zabálásról, piálásról.

4. Mik a céljaid - mennyit, mikor, hol?

Oldalra tettem egy futónaptárat. Fontos, hogy meghatározd, mit akarsz a futással kezdeni. Csak úgy csinálod? Hobbi? Fogyni akarsz? Vagy mentálisan fejlődni?


Azt tudom, hogy mik az én céljaim, rövidtávon, hosszabb távon.

Mostanság konkretizáltam őket, erről írok röviden. Mert végül is ez egy napló is, nemcsak blog.

1. gyorsulni 10 km-en

Hétfőn, azaz október 29-én kezdek egy ilyen programot. A célom, hogy 45 perc alatt le tudjak futni 10 km-t. Igazából az ilyen futások alkalmával legtöbbször csak

Leggyorsabb akkor vagyok, ha legalább 1 napot pihentem egy nagyobb futás után. Így sikerült hónapok után megdöntenem a 10 km-es, 21 km-es rekordjaimat is.

Nem tudom, meddig fogom bírni ezt a programot, de két hétig biztos szeretném csinálni. Aztán december végétől más program indul...

SZERKESZTŐI megjegyzés november 1-jéről:

" ... ezt a programot időközben fuccsba döntöttem :D
Nem bírok kevesebbet futni 16 km-nél.
Valamit majd kell ezzel kezdenem, de egyelőre jegeltem...
Látjátok? Tervezni kell, de néha felesleges :D
Néha megállt kell parancsolni...
De mi van, ha nem megy? Remélem, nemsokára ezzel kapcsolatosan is írhatok :D "

ha futni kell, akkor ilyenkor is futni kell! :D és élvezni fogod! legalábbis, ha úgy állsz hozzá.
2. gyorsulni 21 km-en

Ugyanis már befizettem a március 22-én rendezendő Spuri Öböl Félmaratonra, amit 2017-ben sikeresen teljesítettem!!!:) alig várom, ez Keszthelytől Szigligetig tart, nem mindig egyenes terep.

Átgondolva eléggé nem könnyű terepet választottam első félmaratonomnak. De imádom a Balatont, és először ekkor jártam Szigligeten.

A tervet a Nike oldaláról szedtem, azt fogom nagyjából követni. Célom, hogy 1 óra 50 perc alatt fussak. Legutóbb 1 óra 51 percet sikerült. De a félmaratoni rekordom 1 óra 44 perc jelenleg. én már ennek is örülnék, komolyan. És alig várom. Addig jó lenne gyorsulni még. Tudatosan kell csinálni.

Viszont ami utána jön (ld. naptárprogram), és itt nem a félmaratonokra, kisebb versenyekre gondolok...


3. lefutni a maratont

Ehhez már lehet, edzői tanácsokat veszek majd igénybe. 12 vagy 20 hetes felkészülési terveket mentettem el, szal az is benne van a pakliban, hogy nem lesz edző. Kitanítom magamat fartlekből meg repülőfutásból, meg mit tudom én, miből, most a 10 km-es gyorsításos terv alatt.

A fartlek például azt jelenti, hogy 2 percig gyorsan futsz, 1 percig meg lassabban, aztán ezt ismétled párszor. Vagy 1 km-t gyorsan futsz, 500 m-t lassan. De egy egész edzésed épülhet erre a metódusra. A repülőfutás pedig azt jelenti, hogy felgyorsulsz 100 méteren belül például sebességed 90%-ára, tartod pár másodpercig, majd lelassulsz, sétálsz, amíg le nem nyugszik a légzésed.

Ja, még valami: szájon át lélegezz. Ne csak ezeknél a futásoknál :D


A maraton, amit felvettem a listára, szeptember végi budapesti, egyenletes beton-aszfaltterep.

Csak szép fokozatosan.... szóval nagyjából most így ennyi.

Egy volt osztálytársam is motiváló egyébként, Csere Gáspár, nem tudom, hallottatok-e róla, de volt évfolyamtársammal együtt kezdtek egy Vlog csatornát a YouTube-on.

Ja és van még egy tervem: életmód- és táplálkozástanácsadási képzés elvégzése. Akár online, akár valahol - inkább valahol. . . célom ezzel? Van sok. Jó lenne segíteni az embereknek, motiválni őket.

Lehet, hogy még a végén lesz ebből valami. De írni is szeretnék ettől függetlenül.

Mindenesetre előveszem majd otthoni Nikon gépemet és elkezdek videót is csinálni majd a jövőben. Szerintem még az évben lesz legalább 1-2 videó, amit elkészítek. Futás is lesz, Prága is lesz benne, kaja-pia is lesz benne.

Összegezve...


A futással minden izmod megmozgatod. Ez az oka annak, hogy például télen nem fázol. Hogy egyszerre fogyhatsz, ha jól csinálod (tehát attól még, hogy futsz, nem zabálod össze-vissza magad, mondván, úgyis lefutod) a hasadból, a combodból, fenekedből, karodból.

Azért is írom ezt, hogy később visszanézhessem. A futás ugyanis nem egy olyan dolog, ami légbőlkapott. Nem véletlenül csinálom folyamatosan, már több éve. A bikramjógás korszakomat korszakként emlegetem. Biciklizni imádok. De amit mindig lehet: elindulni futni.

Ha esik, ha fúj, ha tél van, ha nyár.

És ha mindenki csak néz rád hülyén, mit futkosol, ne törődj velük. Könnyű mondani, és eleinte én is törődtem. Engem is zavart. Aztán elmúlt. Nem érdekel már. Szóval mindenki számára van remény. Vagy fuss elhagyatottabb helyeken. De ne félj. Vagy ha félsz, gyorsabban tudsz majd elfutni:)


Mondjuk, már ezért megéri!